De provincie Limburg staat bekend als een provincie waar je goed kan wandelen. Vooral het zuiden van de provincie is bekend door het mergellandschap. Een glooiend heuvellandschap met uitgeholde weggetjes, hellingbossen en door meidoornheggetjes omringde weilanden. Daar liggen bekende heuvels als de Sint Pietersberg en de Vaalserberg. Maar vergeet ook het noorden van de provincie niet. In het noorden zijn veel zandgronden en ligt op de grens met de provincie Brabant het nationaal park De Grote Peel, een groot hoogveengebied. Er liggen nog twee nationale parken in Limburg. Dat zijn de Nationale Parken Maasduinen en de Meinweg.

Wandelroutes en wandelingen in Limburg

In Gennep, Noord-Limburg, ligt een prachtige route van 8 kilometer die voor een groot deel over de Maasoevers voert: de Maaskantroute. De route start en eindigt bij het oude stadhuis in het centrum van Gennep. U volgt de gele stickers met ‘Maaskantroute’ naar het Genneperhuis, vanwaar het pad doorloopt richting de Maas.

De Geul is een smalle kronkelige rivier met zo’n 130 zijbeken, die vanuit de Ardennen door het Land van Herve en Zuid-Limburg stroomt en boven Maastricht uitmondt in de Maas. Tussen Epen en Mechelen vind je het door Natuurmonumenten beheerde Geuldal, een 80 hectare groot natuurgebied in een diep uitgesleten dal met vergezichten. Je kunt hier schitterend wandelen in Zuid-Limburg, met onderweg on-Nederlands aandoende uitzichten.

Naast streekpaden als het Krijtlandpad en het Maas-Niederrheinpad zijn er enkele lange afstandswandelroutes die ook door of in Limburg lopen het Hertogenpad en het Grenslandpad. De bekende LAW’s het Pieterpad en het Pelgrimspad eindigen allebei in Limburg. Daar sluiten die paden ook aan op de grote internationale wandelroutes naar Santiago de Compostela.

Wandelmagazine Op lemen voeten

Wandelmagazine Op lemen voeten is hét wandelmagazine van Nederland voor nieuwsgierige wandelaars. In het tijdschrift en op de site vind je prachtige wandelroutes door Limburg, Nederland en het buitenland. Het magazine verschijnt 4 keer paar jaar en staat vol met wandelnieuws, prachtige foto’s, tips en reportages. Nog geen abonnee? Neem een abonnement op Wandelmagazine Op lemen voeten en profiteer van onze mooie aanbieding.

Deel dit bericht

Ja? Is Limburg jouw bestemming?
Bekijk accommodaties in Limburg